Masala chai – šálek s vůní dálek
V Indii či Nepálu jej dostanete za pár kaček na každém rohu. Ovšem není to obyčejný nápoj. To vůbec ne. Já bych ho s klidem označila za kulturní poklad.
Ooo, masala chai, ten si mě získal prvním douškem. Omamně voní, kořeněná chuť lahodí chuťovým pohárkům, a jen tak mimochodem, také prospívá zdraví. Spojení skořice, zázvoru, černého pepře, kardamomu a hřebíčku z něj dělá antiseptický, antioxidační, protizánětlivý a detoxikační koktejl, který také povzbuzuje imunitu a zlepšuje trávení. Díky tomu se kdysi, ještě bez příměsi čaje, používal jako ajurvédský lék.
Později, s příchodem britské kolonizace, se k nápoji začal přidávat ještě černý čaj a tak vznikl masala chai jak jej známe dnes. A jak to, že se tak rozšířil po celém světě? No, co si budeme namlouvat. Nezpůsobily to zřejmě jeho pozitivní účinky na zdraví, ale lahodná chuť. Já sama si masala chai nejvíce vychutnávala v Indii, Nepálu, ale třeba i v Africe.
Nepamatuji si už moment, kdy jsem tento božský nápoj ochutnala po prvé, ale pamatuji se šálek, který mi chutnal nejvíc v životě. Bylo to v Indii, když jsme jeli lůžkovým vlakem z Coimbatore do Bangalore. Do vlaku přišla paní s velkou už řádně „jetou“ termoskou, ale čaj z ní byl naprosto fantastický. Dokonalá harmonie koření, sladkosti, síly čaje i množství mléka…všeho přesně tak akorát. Takové dokonalosti se mi při vaření čaje doma nikdy nepodařilo dosáhnout. Pořád ale chutná lépe než kavárenská instantní odvozenina chai latte. A to i když už mi došlo vynikající koření z jihoindické Keraly. Sfouknout se to dá docela dobře i s tím, co můžeme koupit běžně u nás.
Tak co, navnadila jsem vás? Chcete recept na horky nápoj co uzdravuje, chutná, v zimě báječně zahřeje a ve chvilce vytvoří atmosféru klidu a pohody? Tak tady je.
Takhle masala chai připravuji já.
Recept na masala chai
Ingredience:
- 2 šálky vody
- 1 šálek plnotučného mléka
- 2 čajové lžičky černého čaje (ideálně Assam)
- 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru
- 2 – 3 tobolky kardamomu (rozmačkané)
- 2 hřebíčky
- 1 malý kousek skořice ( 2-3 cm)
- 1-2 kuličky černého pepře
- 1 lžička cukru nebo medu

Příprava:
- Do hrnce nasyp všechno koření a lehce jej na sucho opraž, dokud se nerozvoní.
- Koření zalij vodou a 5 minut povař.
- Přidej sypaný černý čaj a vař 2 – 3 min.
- Přilij mléko, přiveď k mírnému varu a vař další 2 – 3 min.
- Nápoj sceď přes sítko, doslaď medem, třtinovým cukrem, či jiným sladidlem.
Tak a teď vezmi šálek s čajem do dlaní, zavři oči, zhluboka se nadechni jeho vůně a nech se unášet do malebných dalekých krajů, ze kterých vzešly všechny ty nádherné ingredience pro tenhle opojně dobrý nápoj.